FOTOGRAFIE & FILM

< TERUG NAAR FOTOGRAFIE OVERZICHT

CHERRY DUYNS
VOOR MIJN OGEN

Cherry Duyns belicht via documentaires, toneelspel en romans steeds de zinloosheid en vergankelijkheid van het bestaan zonder in zwartgalligheid weg te zinken. In 'Voor mijn ogen' maakt hij voor het eerst gebruik van fotografie om zijn verhaal te vertellen en staat hij stil bij dramatische wolkenluchten en weemoedige zonsondergangen,bij verstilde zeeën en abstracte landschappen. Bij vulkanische kraters, bij levende en bij gestorven vogels. Bij plukplekken op zijn pad, een stervende slak, een enkel kunstwerk. Mensen ontbreken nagenoeg. J. Heymans schreef een verhelderende inleiding.

Fotografie en teksten: Cherry Duyns
Inleiding: J. Heymans
Samenstelling: Ulrike Mischke. Cherry Duyns en
Henrik Barends
Auteursportret: Winfred Evers
Vormgeving: Barends en Pijnappel
268 pagina's, 21 x 29,7 cm, ca. 250 foto's
ISBN 9789491738 258
39,00 Euro

Video: Cherry Duyns bij 'Wim Brands met boeken' >
vpro-televisie 1 november 2015
CHERRY DUYNS
DE ZOETE ZEE

De Zoete Zee bevat grotendeels onbekend en niet eerder gepubliceerd fotomateriaal uit de archieven van o.a. Carel Blazer, Maria Austria, Kees Scherer, Henk Jonker, Fons Brasser, Frits Gerritsen en Siebe Swart . Paul Fleming en Raimond Wouda maakten speciaal voor dit boek een serie foto's in opdracht.
In totaal zijn er ca. 100 foto's opgenomen.
In de vorm van een 'geschreven documentaire' maakt Cherry Duyns de lezer deelgenoot van zijn indrukken.

Tekst N/E/D: Cherry Duyns
Vormgeving: Henrik Barends
136 pagina's 28,5 x 23 cm geïllustreerd
ISBN 90 71877 45 0
UITVERKOCHTWINFRED EVERS
UTOPIA OF LIGHT

Het overzichtsboek Utopia of Light bevat een selectie van ca. 300 fotowerken uit het rijkgeschakeerde oeuvre dat de Nederlandse kunstenaar Winfred Evers (Haarlem,1954) sinds 1975 heeft opgebouwd. In de vroege jaren '80 schikte Evers objecten tot kleine stillevens en maakte hij installaties. Hij experimenteerde daarbij net zo lang met vormen, texturen en schaduwen tot een sterke compositie ontstond, die hij met zijn technische camera registreerde en na de sessie vernietigde. Nadat Evers - van meet af aan veeleer scheppend kunstenaar dan volbloed fotograaf - in 1992 digitaal ging werken, namen niet alleen zijn mogelijkheden om beelden te monteren en te manipuleren exponentieel toe, ook inhoudelijk deed zich een verschuiving voor: van spannende objets trouvés naar eigenzinnige stadsbeelden en collages. Het werk van Evers kreeg een prominente plaats in vooraanstaande tijdschriften als European Photography, Camera Austria, Perspektief en American Photographer en is opgenomen in belangrijke collecties in binnen- en buitenland. In zijn doorwrochte tweetalige inleiding (Engels en Nederlands) gaat Eric Min in op het werk van Winfred Evers: 'een parallel universum in het grensgebied tussen herkenbaarheid en abstractie - hoogst individueel en universeel tegelijk'.

Fotografie: Winfred Evers, Amsterdam
Inleiding: Eric Min, Leuven
Vertaling: Michele Hutchison, Amsterdam
Vormgeving: Barends & Pijnappel, Antwerpen
468 pagina's, 21 x 21 cm
ISBN 978 94 91738 470
75 euroFABULOUS!
3 FOTOGRAFEN UIT PRAAG

Ontvankelijk en vindingrijk spelen de Praagse fotografen Rudo Prekop, Vasil Stanko en Miro Svolik voor de camera een spel met de werkelijkheid. Alles is toegestaan. Thema's als 'het naakt' en 'de natuur' zijn onderwerpen die zowel in het verleden als in de hedendaagse Tsjechische fotografie telkens terugkeren. Rudo Prekop, Vasil Stanko en Miro Svolik worden in Nederland en België vertegenwoordigd door Galerie Baudelaire te Antwerpen: info@galeriebaudelaire.be

Tekst N/E: Lotte Menkman
Vormgeving: Henrik Barends
84 pagina's 16 x 20 cm geïllustreerd
17,50 EuroG. P. FIERET
FOTO EN COPYRIGHT BY G. P. FIERET

Beeldend kunstenaar, dichter en fotograaf Gerard P. Fieret (Den Haag, 1924) fotografeert alles in zijn persoonlijke levenssfeer: zichzelf, zijn atelier, kinderen op straat, meisjes bij school en dieren in de omgeving. En veel vrouwen. Jonge vrouwen, die hij tijdens intieme, persoonlijke ontmoetingen in onbevangen poses laat schitteren. Fieret koestert zijn speelse manier van kijken en benadrukt deze door brutale fototechnische ingrepen en rigoureuze afsnijdingen. Maar ondanks deze indrukwekkende variëteit is een foto van Fieret altijd herkenbaar.

Nawoord N/E/F; Wim van Krimpen
Vormgeving: Wim van Sinderen en Henrik Barends
160 pagina's 24 x 33 cm geïllustreerd
Gezamenlijke uitgave Fotomuseum Den Haag / Voetnoot
ISBN 90 71877 85 8
150,00 EuroG.P. FIERET
FOTO EN COPYRIGHT BY G.P. FIERET VOLUME 2

Meer dan zes jaar na de alom gevierde uitgave FOTO EN COPYRIGHT BY G.P. FIERET leek het ons tijd om een tweede boek samen te stellen. Tientallen liefhebbers van het werk van deze markante Hagenaar hebben ons de laatste jaren gevraagd [gesmeekt soms] een nieuw boek uit te brengen, met daarin opnieuw ca. 160 foto's die sporadisch tot nooit eerder gepubliceerd zijn. Hoewel Fieret bekend is geworden door zijn erotische foto's - tientallen meisjes en vrouwen die hij min of meer goed kende, gingen voor hem uit de kleren in zijn rommelige atelierwoning - telt het oeuvre van de Hagenaar tevens duizenden opnames van schijnbaar willekeurige, alledaagse taferelen in de stad. Daarnaast vergat hij niet vele zelfportretten te maken.

www.galeriebaudelaire.be

Nawoord N/E/F: Wim van Sinderen
Samenstelling en vormgeving:
Wim van Sinderen en Henrik Barends
160 pagina's 24 x 33 cm / 160 afbeeldingen
Gezamenlijke uitgave Fotomuseum Den Haag/Voetnoot
ISBN 978 90 78068 730
27,00 Euro< TERUG NAAR FOTOGRAFIE OVERZICHT