FOTOGRAFIE & FILM

< TERUG NAAR FOTOGRAFIE OVERZICHT

BEYOND PHOTOGRAPHY
PHOTOGRAPHY AND IMAGINATION

Een vitaal boek over Nederlandse en Belgische fotokunst van 1980 tot heden. Fotografie waarin verbeelding en fantasie de dienst uitmaken. Een belangwekkende aanvulling op Dutch Eyes met werk van 42 kunstenaars. Meeslepende beelden die aansluiten bij de romantiek en het surrealisme. Een geheimzinnige wereld vol sensualiteit en fantasie, waarbij de techniek niet meer is dan een hulpmiddel. Rommert Boonstra beschrijft de geënsceneerde fotografie in Nederland in de jaren 1980, Lotte Menkman gaat in op de daaraan voorafgaande periode met het werk van de 'pioniers', Maartje van den Heuvel laat haar licht schijnen over de positie van de foto in een gedigitaliseerde cultuur terwijl Eric Min een overzicht geeft van de creatieve fotografie in België.

Teksten: Rommert Boonstra, Maartje van den Heuvel,
Lotte Menkman en Eric Min
Vormgeving: Barends en Pijnappel
280 pagina's 23 x 28 cm,
ISBN 978 90 78068 341
40,00 EuroDIANA BLOK
AY DIOS

Ay dios (letterlijk 'O God') is een verzuchting die kenmerkend is voor Antillianen, in het kader van een uitwisselingsproject met de Antillen, verbleef fotografe Diane Blok een aantal maanden op Curacao. Op Curacao leerden Jan Brokken en Blok elkaar kennen en besloten een boek te maken dat recht doet aan de vele verborgen facetten van het eiland. Intimiteit, spiritualiteit, afgewisseld met hardere documentaire opnames: deze combinatie van beelden zorgt voor een fascinerend document.

Tekst: Jan Brokken
Vormgeving Henrik Barends
72 pagina's 17 x 23 cm geïllustreerd
Gezamenlijke uitgave van Paradox/Veenman/Voetnoot
ISBN 90 27815 56 9
UITVERKOCHTROMMERT BOONSTRA
HUIS VAN VERLANGEN

Het boekje Huis van verlangen is ontstaan naar aanleiding van de tentoonstelling Horizon City in museum TwentseWelle te Enschede. Die expositie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jaap Scholten, dat een portret is van een familie van opgejaagde menisten, grootindustriëlen, kleinwildjagers, collectioneurs, dromers en dappere vrouwen. Op verzoek van Kees van der Meiden richtte beeldend kunstenaar en dichter Rommert Boonstra een aantal Wunderkammers in en maakte 25 fotocollages. Deze 25 fotocollages zijn door Boonstra in Huis van verlangen voorzien van verhelderende teksten.

Teksten en fotocollages: Rommert Boonstra
Inleiding: Kees van der Meiden (TwentseWelle)
Vormgeving: Barends en Pijnappel
86 pagina's / geïllustreerd / 22 x 16,5 cm
ISBN 978 9491738 210
15,00 EuroOSCAR VOCH
BOUTADES 1 [OVER FOTOGRAFIE EN MUSEA]

In een tijd waarin kunsthistorici en -critici de weg kwijt lijken te zijn en bezoekersaantallen en kijkcijfers meer en meer de dienst uit maken, grijpt Voetnoot het 20-jarig bestaan met plezier aan om een reeks eigentijdse kritische beschouwingen in het leven te roepen.
In Boutades deel 1 verwoordt Oscar Voch zijn eigenzinnige visie op de verbeelding, de fotografie en de vulgarisatie van het museum.

Tekst: Oscar Voch
Vormgeving: Henrik Barends
Fotografie: uit de Barends en Pijnappelcollectie
Met dank aan: drukkerij Slinger, Alkmaar
128 pagina's 16 x 20 cm gebonden, geillustreerd
ZIE ANTIQUARIAAT< TERUG NAAR FOTOGRAFIE OVERZICHT