FOTOGRAFIE & FILM

< TERUG NAAR FOTOGRAFIE OVERZICHT

MARTIJN DOOLAARD
ALL BY MYSELF

ALL BY MYSELF biedt een uitgebreid overzicht van het werk dat Martijn Doolaard van 2000 tot 2021 creëerde. Doolaard bewerkt zijn beelden zodanig dat een nieuwe representatie, een afwijkende werkelijkheid ontstaat. Hij is uit op ambivalentie, ontregeling en bevreemding. In 2020 verraste Doolaard [*1966] vriend en vijand - en niet in het minst zichzelf - met een nieuwe reeks volledig in kleur: Dans met mij - after Bram Vermeulen. Een gesmaakte uitstap zo bleek, want kort nadien kwam er een even kleurrijk vervolg: Au revoir: after Gilbert Bécaud.

www.martijndoolaard.com
www.galeriebaudelaire.be

Inleiding: Laurent De Maertelaer, Melle
Teksten: Laurent De Maertelaer en Eric Min, Leuven
Vertaling: Michele Hutchison, Amsterdam
Vormgeving: Barends & Pijnappel, Antwerpen
400 pagina’s, 21 x 21 x 4 cm / geillustreerd
ISBN 978 94 91738 715
65,00 EuroMARTIJN DOOLAARD
SCHIZZI IMMAGINARI

De Nederlandse fotograaf Martijn Doolaard [1966] bundelt in Schizzi Immaginari een nieuwe reeks zwart-witportretten. De 'denkbeeldige schetsen' vormen een grafische neerslag van zijn zomers verblijf in de punt van de Italiaanse laars. Als een eigentijdse flaneur nam hij de autochtonen gretig in zich op en vereeuwigde ze in al dan niet imaginaire beelden, om die nadien 'naar eigen goesting en gedacht' te bewerken en te vervormen. Toch zijn dit geen cryptische foto's: het zijn eerder suggestieve fantasmagorieen, waarin Doolaard het plastisch potentieel van de zwart-witfotografie ten volle onderzoekt, oprekt of uitbuit. Of: de fotograaf als 'caleidoscoop begiftigd met bewustzijn', om het met Charles Baudelaire te zeggen, aldus Laurent de Maertelaer in zijn inleiding.

www.martijndoolaard.com
www.galeriebaudelaire.be

Inleiding N/E: Laurent de Maertelaer, Melle
Fotografie: Martijn Doolaard, Hoek
Vormgeving: Barends & Pijnappel, Antwerpen
Limited edition of 100, genummerd en gesigneerd
90 pagina's, 28 x 21 cm
ISBN 978 94 91738 456
EURO 29,00MARTIJN DOOLAARD
FURTHER COMPLICATIONS

In 'Further Complications' tast Martijn Doolaard [1966] de uiterste grenzen van de portretfotografie verder af. Zijn nieuwe reeks van een twintigtal portretten dompelt de kijker opnieuw onder in een duister en grotesk universum. Doolaards onderwerpen - geïsoleerde zielen gekweld door existentiële dilemma's - worden door hem drastisch bewerkt en vervormd. Doolaard heeft niet de ambitie om een fotografische realiteit weer te geven. Het resultaat is een expressief schimmenrijk dat confronteert, ontregelt en aangrijpt. Fotografie als gedaanteverwisseling, op het scherpst van de snede tussen het onwereldse en het onvergankelijke.

www.martijndoolaard.com
www.galeriebaudelaire.be

Fotografie: Martijn Doolaard, Hoek
Inleiding: Laurent De Maertelaer, Melle
Vormgeving: Barends en Pijnappel, Antwerpen
90 pagina's, 29,7 x 21 cm
ISBN 978 94 91738 418
UITVERKOCHT


MARTIJN DOOLAARD
BLACK CELEBRATION

'Het is niet duidelijk of de gestalten op Doolaard's foto's modellen of acteurs zijn, mensen zonder meer of personages uit de dromen van de fotograaf. De zwijgende mensen op deze foto's - telkens een figuur, gevat in de vertrouwde rechthoek van het beeld - kijken terug of weg. Zij duiken op uit hun onderwereld van korrelig grijs en diep zwart, als in een gewassen inkttekening...', aldus Eric Min in zijn begeleidende tekst. Martijn Doolaard wordt in Nederland en België vertegenwoordigd door galerie Baudelaire te Antwerpen.

www.martijndoolaard.com
www.galeriebaudelaire.be

Tekst N/E: Eric Min
Vormgeving: Henrik Barends
72 pagina's 15,5 x 21 cm
ISBN 9789078068051
Euro 17,00
MARTIJN DOOLAARD
FICTION ROMANCE

Fiction Romance bevat veertien nieuwe zwart-wit portretten van Martijn Doolaard. Door zijn ongebruikelijke digitale ingrepen gaan ze nog een stap verder dan bij zijn foto's uit de serie Crime Passionnel en het resultaat is 'fotografie met kwast' ofwel geschilderde foto's. De herkenbaarheid van de afgebeelde personen is totaal onbelangrijk. Deze serie expressieve portretten laat veel ruimte over aan de fantasie en de verbeelding van de toeschouwer. Martijn Doolaard [1966] studeerde af aan de opleiding Fotografie van de Academie voor Schone Kunsten te Sint-Niklaas. Sindsdien is hij werkzaam als autonoom fotograaf in het Zeeuws-Vlaamse Hoek.

www.martijndoolaard.com
www.galeriebaudelaire.be

Fotografie: Martijn Doolaard
Vormgeving: Barends & Pijnappel
80 pagina's, 21 x 14,8 cm
ISBN 9789491738 326
19,00 EuroMARTIJN DOOLAARD
IN PLAATS VAN BLOEMEN

Deze uitgave bevat zestien zwart-wit fotoportretten die Martijn Doolaard maakte naar de schilderijen van Cornelis Doolaard.
Martijn Doolaard (1966): Mijn fotografische visie op het werk van mijn vader. Niet de werkelijkheid. Geen reproducties maar fotografische beelden van prachtige werkjes ontdaan van hun mooie kleuren, subtiele nuances en verrassende composities. Vertaald naar mijn beeldtaal, naakt zonder hun gekleurde mantel en indringend doordat ik via mijn fotografische zoektocht probeer door te dringen tot de diepste essentie.
Het zijn autonome beelden geworden, een project op zich, verre van een weergave van de realiteit, maar paradoxaal genoeg wellicht dichter bij de werkelijkheid. Mijn werkelijkheid. Het is onze fantastische werkelijkheid geworden.

www.martijndoolaard.com
www.galeriebaudelaire.be

Tekst: Julien Quackelbeen / Martijn Doolaard
Vormgeving: Henrik Barends
48 pagina's 31,6 x 23 cm geïllustreerd
ISBN 90 71877 930
19,00 EuroTHE CATASTROPHIC PORTRAITS OF MARTIJN DOOLAARD

Gestalten doemen een na een op uit iets wat een poel zwarte inkt zou kunnen zijn. Zij krijgen een voornaam, de initiaal van hun familienaam en hun functie of hoedanigheid mee. Dit alles doet vermoeden dat deze mensen op deze foto's 'echt bestaan', dat elk beeld verwijst naar een lichaam - een samenzwering van vlees en bloed en verlangen - dat niet uitsluitend op papier voorkomt, maar er ook een existentie in de wereld op nahoudt... Doolaard laat ons zien wat we niet willen weten: datgene dat bijkomstig is, niet het significante detail dat ons iets moet leren over de geportretteerde. Zijn ene, ongenadigde oog heeft schimmen waargenomen. Dood. Ontbinding... Weg zijn identiteit, de herkenbaarheid en de pose... Dodenmaskers blijven over...

www.martijndoolaard.com
www.galeriebaudelaire.be

Tekst: Eric Min [N/E]
Beeldredactie en vormgeving: Barends en Pijnappel
144 pagina's 15 x 22 cm, hard cover
ISBN 978 90 78068 655
Limited edition 250: numbered and signed,
ANTIQUARIAAT - 50 EuroMARTIJN DOOLAARD
MOVED - BY A HIGHER LOVE

Niet om de foto gaat het hier - om het ene uitverkoren beeld dat de fotograaf naar goede gewoonte in elk van zijn reeksen zoekt, als een icoon waarin alles goed zit: tijd, snit, onvermogen. Niet dat ene beeld is nu van belang, maar de serie - een suite van gestalten en onverwachte wendingen, als een film die stilstaat. Beelden van een man en een vrouw. Een stille film in zwart en wit maar vooral grijs. Deze beelden spelen zich niet af in de echte wereld maar in een parallel, claustrofobisch universum dat hooguit twee dimensies kent. De plek waarin Martijn Doolaard de man en de vrouw heeft aangetroffen, is geen herbergzame ruimte - zelfs geen toneeldecor.

www.martijndoolaard.com
www.galeriebaudelaire.be

Tekst: Eric Min [N/E]
Vormgeving: Barends en Pijnappel
80 pagina's 23 x 15 cm
ISBN 978 90 78068 976
Euro 12,00MARTIJN DOOLAARD
HOLLEKEN

Met de reeks HOLLEKEN keert kunstenaar en fotograaf Martijn Doolaard (1966) terug naar het Vlaamse Assenede, de landelijke gemeente waar hij is opgegroeid. Opnieuw zijn Doolaards portretten picturale uitdagingen, stuk voor stuk vrije vormen van expressie die getuigen van een dramatisch expressionisme en een explosieve vormentaal. Met schilderkunstige technieken bewerkt de kunstenaar bestaande of zelfgemaakte foto's. Zijn beelden zetten zich demonstratief en resoluut af tegen de banaliteit van het natuurgetrouwe. Doolaards werkwijze gaat hand in hand met allerlei veronderstelde obsessies, verlangens en fixaties... aldus Laurent De Maertelaer in zijn verhelderende inleiding.

www.martijndoolaard.com
www.galeriebaudelaire.be

Inleiding N/E: Laurent De Maertelaer, Melle
Vertaling: Michele Hutchison, Amsterdam
Fotografie: Martijn Doolaard, Hoek
Vormgeving: Barends & Pijnappel, Antwerpen
124 pagina's, 28 x 20 cm
ISBN 978 94 91738 609
29,00 EuroMARTIJN DOOLAARD
TAPPETO

Het Tappeto, in het nieuwe beeldverhaal van Martijn Doolaard,
dient als podium voor een beklijvende opera in het ‘Theatro
Bellini’ des levens. Eenzame verlangens en beklemming binnen
het decorum domicilium dringen zich aan de toeschouwer op.

www.martijndoolaard.com

Photography Based Art: Martijn Doolaard, Hoek
Vormgeving: Barends & Pijnappel, Antwerpen
30 pagina’s, 30 x 21,5 cm
ISBN 9789491738876
17,50 EuroMARTIJN DOOLAARD
AMORO

De Nederlandse fotograaf Martijn Doolaard, in 1966 geboren in het Belgische Assenede, studeerde af aan de opleiding Fotografie van de Academie voor Schone Kunsten te Sint-Niklaas. Sindsdien is hij werkzaam als autonoom fotograaf in het Zeeuws-Vlaamse dorpje Hoek. Amoro is zijn elfde boek en zijn tweede in de nieuwe aanpak: een beeldverhaal zonder tekst, dat uit verschillende, elkaar afwisselende series bestaat die samen een verhaal vertellen. Feitelijk gaat het, zoals in vrijwel al het werk van Doolaard, over hoe de man zich verhoudt ten opzichte van de vrouw. Amoro is een woord dat in het Italiaans niet bestaat, maar het vormt hier een mooie verbinding tussen de eerste reeks Amore Moro [duistere liefde], een serie ‘geschilderde’ portretten in kleur, en A.Moro de tweede fotoreeks, digitale foto‘s in de geest van de in de jaren 1970 gegijzelde Italiaanse politicus Aldo Moro, door de fotograaf tevens bedoeld als een metafoor voor het gegijzeld zitten in de eigen perceptie. Lex van de Haterd schreef een heldere, verklarende inleiding.

www.martijndoolaard.com

Photography Based Art: Martijn Doolaard, Hoek
Inleiding: Lex van de Haterd, Amersfoort
Vormgeving: Barends & Pijnappel, Antwerpen
40 pagina’s, 30 x 21,5 cm, hardcover
ISBN 9789491738890
17,50 euro< TERUG NAAR FOTOGRAFIE OVERZICHT