MOLDAVIET

< TERUG NAAR MOLDAVIET OVERZICHT

MOLDAVIET 30
MARKÉTA PILÁTOVÁ
DE HELD VAN MADRID

Als de Spaanse studente Carmen op zoek is naar een thema voor haar scriptie wordt ze door een onverwachte ontmoeting met een oude zigeunerin op het spoor gezet van Tsjechoslowaakse Spanjegangers die in de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) met de Internationale Brigades meevochten tegen generaal Franco. Ze leert Tsjechisch en gaat op zoek naar nog levende veteranen. Een van hen is František ‘Francisco’ Rek. In een alternerende vertelling, waarbij herhaaldelijk de vraag opkomt waarom iemand gaat vechten in een vreemd land, duiken we in het bewogen leven van Francisco. Het verhaal van zowel Carmen als Francisco neemt enkele verrassende wendingen. Met inmiddels vijf romans op haar naam is Markéta Pilátová ondertussen een van de belangrijkste Tsjechische moderne auteurs. Haar werk is in een tiental talen vertaald..

Vertaling en nawoord: Edgar de Bruin, Amsterdam
74 pagina’s, 19 x 13 cm
ISBN 978 94 91738 760
€ 12,00MOLDAVIET 31
ANNA ZONOVÁ
RODE SCHOENTJES

In het titelverhaal koopt een vrouw schoenen voor haar zoontje. Heeft dat zin? In een ander verhaal krijgt een vrouw een lammetje van haar minnaar. Hoe reageert haar man op dat lam? En een transgender in gesprek met een ambtenaar, leidt dat ergens toe? De personages in de verhalen van Anna Zonová ontwikkelen strategieën om te overleven in een wereld waarin ze niet thuis zijn. In korte kubistisch aandoende zinnen zet Zonová mensen neer die geografisch en/of psychisch ontheemd zijn. Deze zeven verhalen uit haar debuut Rode schoentjes spelen zich voornamelijk af in historisch beladen Sudetenland. Wat daaraan beladen is wordt toegelicht in het nawoord. In 2005 werd haar eerste roman Za trest a za odmenu (Voor straf en als beloning) genomineerd voor de Magnesia Literaprijs. Dit boek is vertaald in het Duits en in het Pools.

Vertaling en nawoord: Hank Geerts & Tanja Meijer
104 pagina’s, 19 x 13 cm
ISBN 978 94 91738 777
€ 12,00MOLDAVIET 32
BIANCA BELLOVÁ
FLARDEN

Op indringende wijze schetst de Tsjechische schrijfster Bianca Bellová [1970], van wie eerder de korte roman Het meer [2018] werd vertaald, in acht verhalen schurende relaties tussen mensen van diverse generaties [een grootvader met kleinzoon, vader met zoon], tussen personages op leeftijd [een professor, actrice] of over een enkeling ten opzichte van zijn dreigende omgeving. De wendingen zijn vaak macaber en er wordt verteld vanuit verschillend [mannelijk, vrouwelijk of zelfs kinderlijk] perspectief. De verhalen verschenen in haar eigen land in de periode tussen 2012 en 2020 en lijken tussen haar - meer dramatische - langere werk speelse, ietwat gemene vingeroefeningen, in het eerste verhaal zelfs letterlijk.

Deze uitgave kwam mede tot stand dankzij ondersteuning van het Tsjechisch Ministerie van Cultuur.

Vertaling en nawoord: Edgar de Bruin, Amsterdam
Vormgeving: Barends & Pijnappel, Antwerpen
ca. 132 pagina’s - 19 x 13 cm
ISBN 9789491738814
ca.132 pagina’s, ca.
€ 14,00 euroMOLDAVIET 33
JÁCHYM TOPOL
SUPERMARKT VAN SOVJETHELDEN. EEN TRIP NAAR HET STATION

Praag kort nadat Tsjechoslowakije in 1989 zijn vrijheid heeft herwonnen. De vrije jongens gaan hun goddelijke gang en op straat lijkt het leven bandeloos te zijn. Tegen die achtergrond tekent Jáchym Topol in Een trip naar het station [1993] een reeks impressies op van een samenleving die zijn draai tracht te vinden in de nieuwe tijd.
In de reiskroniek Supermarkt van Sovjethelden uit 2004 wordt een reeks min of meer losse aantekeningen afgewisseld met uitweidingen over historische gebeurtenissen, zoals de uitzonderlijke lotgevallen van het heroïscheTsjechoslowaakse leger van Ludvik Svoboda dat in WO II aan het Oostfront veelvuldig tegen tegen de troepen van nazi-Duitsland werd ingezet. In het voetspoor van dat leger ondernemen Topol en zijn vrienden hun tocht door Galicië, een tocht die tot interessante ontmoetingen leidt.

Deze uitgave kwam mede tot stand dankzij ondersteuning van het Tsjechisch Ministerie van Cultuur.

Vertaling en nawoord: Edgar de Bruin, Amsterdam
Vormgeving: Barends & Pijnappel, Antwerpen
ca. 132 pagina’s - 19 x 13 cm
ISBN 9789491738821
ca.132 pagina’s, ca.
€ 14,00 euro< TERUG NAAR MOLDAVIET OVERZICHT